NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 6 MATHS EXERCISE 10.3

Find here step by step NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 10.3 Chapter 10 Mensuration. NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 10.3 deals with the calculation of Area of Rectangles and Squares using formula.

> Area of a rectangle = length × breadth
> Area of a square = side × side

Exercise – 10.3

QUESTION 1

Find the areas of the rectangles whose sides are :

(a) 3 cm and 4 cm (b) 12 m and 21 m
(c) 2 km and 3 km (d) 2 m and 70 cm

ANSWER

(a) Area of the rectangle = l×b
= 3 cm × 4 cm = 12 cm^2

(b) Area of the rectangle = l×b
12 m × 21 m = 252 m^2

(c) Area of the rectangle = l×b
= 2 km × 3 km = 6 km^2

(d) Area of the rectangle = l×b
= 2 m × 70 cm = 2 m × 0.70 m = 1.40 m^2

QUESTION 2

Find the areas of the squares whose sides are :

(a) 10 cm (b) 14 cm (c) 5 m

ANSWER

(a) Area of the square = s×s
= 10 cm × 10 cm = 100 cm^2

(b) Area of the square = s×s
= 14 cm × 14 cm = 196 cm^2

(c) Area of the square = s×s
= 5 m × 5 m = 25 m^2

QUESTION 3

The length and breadth of three rectangles are as given below :

(a) 9 m and 6 m (b) 17 m and 3 m
(c) 4 m and 14 m.

Which one has the largest area and which one has the smallest?

ANSWER

(a) Area of the rectangle = 9 m × 6 m
= 54 m^2

(b) Area of the rectangle = 17 m × 3 m
= 51 m^2

(c) Area of the rectangle = 4 m × 14 m
= 56 m^2

Since, 56 m^2 > 54 m^2 > 51 m^2,

Therefore, rectangle (c) has the largest area and rectangle (b) has the smallest area.

QUESTION 4

The area of a rectangular garden 50 m long is 300 sq m. Find the width of the garden.

ANSWER

Length of the rectangular garden = 50 m,

Area of the rectangular garden = Length × Breadth = 300 m^2,

=> 50 m × Breadth = 300 m^2
=> Breadth = 300 m^2 ÷ 50 m = 6 m

Therefore, the width of the rectangular garden = 6 m.

QUESTION 5

What is the cost of tiling a rectangular plot of land 500 m long and 200 m wide at the rate of ₹ 8 per hundred sq m.?

ANSWER

Length of the rectangular plot = 500 m,

Width of the rectangular plot = 200 m,

So, area of the plot = 500 m × 200 m = 100,000 m^2

Now, rate of tiling = ₹ 8 per m^2

Therefore, cost of tiling the plot = ₹ 8 per m^2 × 100,000 m^2
= ₹ 800,000.

QUESTION 6

A table-top measures 2 m by 1 m 50 cm. What is its area in square metres?

ANSWER

Length of the table top = 2 m,
Breadth of the table top = 1 m 50 cm = 1.50 m,

Therefore, area of the table top = 2 m × 1.50 m
= 3 m^2.

QUESTION 7

A room is 4 m long and 3 m 50 cm wide. How many square metres of carpet is needed to cover the floor of the room?

ANSWER

Length of the room = 4 m,

Breadth of the room = 3 m 50 cm = 3.50 m,

So, area of the floor of the room = 4 m × 3.50 m
= 14 m^2,

Therefore, 14 m^2 of carpet is needed to cover the floor of the room.

QUESTION 8

A floor is 5 m long and 4 m wide. A square carpet of sides 3 m is laid on the floor. Find the area of the floor that is not carpeted.

ANSWER

Length of the floor = 5 m,

Breadth of the floor = 4 m,

So, area of the floor = 5 m × 4 m
= 20 m^2,

Side of the square carpet = 3 m,

So, area of the carpet = 3 m × 3 m
= 9 m^2

Now, area of the floor – area of the carpet = 20 m^2 – 9 m^2
= 11 m^2

Therefore, 11 m^2 of the floor is not carpeted.

QUESTION 9

Five square flower beds each of sides 1 m are dug on a piece of land 5 m long and 4 m wide. What is the area of the remaining part of the land?

ANSWER

Side of the square flower beds = 1 m,

Area of the flower beds = 1 m × 1 m
= 1 m^2,

Total area of the flower beds = 5 × 1 m^2
= 5 m^2

Length of the land = 5 m,
and width of the land = 4 m,

So, area of the land = 5 m × 4 m
= 20 m^2,

Now, area of the land – area of the beds = 20 m^2 – 5 m^2
= 15 m^2

Therefore, area of the remaining part of the land = 15 m^2.

QUESTION 10

By splitting the following figures into rectangles, find their areas (The measures are given in centimetres).

NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 10.3

ANSWER

NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 10.3

(a) Area of the figure = sum of the area of rectangles (a), (b), (c) and (d)

= ar(a) + ar(b) + ar(c) + ar(d)
= 4×3 + 2×1 + 3×2 + 4×2 cm^2
= 12 + 2 + 6 + 8 cm^2
= 28 cm^2

(b) Area of the figure = sum of the area of rectangles (a), (b) and (c)

= ar(a) + ar(b) + ar(c) + ar(d)
= 3×1 + 3×1 + 3×1 cm^2
= 3 + 3 + 3 cm^2
= 9 cm^2

QUESTION 11

Split the following shapes into rectangles and find their areas. (The measures are given in centimetres)

NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 10.3

ANSWER

NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 10.3

(a) Area of the figure = sum of the area of rectangles (a) and (b)

= ar(a) + ar(b)
= 12×2 + 8×2 cm^2
= 24 + 16 cm^2
= 40 cm^2

(b) Area of the figure = sum of the area of rectangles (a), (b) and (c)

= ar(a) + ar(b) + ar(c) + ar(d)
= 7×7 + 21×7 + 7×7 cm^2
= 49 + 147 + 49 cm^2
= 245 cm^2

(c) Area of the figure = sum of the area of rectangles (a) and (b)

= ar(a) + ar(b) + ar(c) + ar(d)
= 5×1 + 4×1 cm^2
= 5 + 4 cm^2
= 9 cm^2

QUESTION 12

How many tiles whose length and breadth are 12 cm and 5 cm respectively will be needed to fit in a rectangular region whose length and breadth are respectively:

(a) 100 cm and 144 cm
(b) 70 cm and 36 cm.

ANSWER

Length of the tiles = 12 cm,
Breadth of the tiles = 5 cm,

So, area of the tiles = 12 cm × 5 cm
= 60 cm^2

(a) Length of the rectangular region = 100 cm,
Breadth of the rectangular region = 144 cm,

So, area of the region = 100 cm × 144 cm
= 14,400 cm^2

Therefore, number of tiles needed to fit the region = 14,400 cm^2 ÷ 60 cm^2
= 240

(b) Length of the rectangular region = 70 cm,
Breadth of the rectangular region = 36 cm,

So, area of the region = 70 cm × 36 cm

Therefore, number of tiles needed to fit the region = 70 cm × 36 cm ÷ 60 cm^2
= 42

NCERT SOLUTIONS CLASS 6 MATHS CHAPTER 10 Mensuration

Check NCERT Solutions of other exercises from Class 6 Maths Chapter 10 Mensuration by clicking the links given below.

• Exercise 10.1
• Exercise 10.2
• Exercise 10.3

We hope NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 10.3 has helped you understand how to find area of rectangles and squares using formula.

Write in the comment section for any error or any solution related queries from the exercise. [ NCERT Solutions for Class 6 Maths Exercise 10.3 ]

Leave a Reply

Close Menu
%d bloggers like this: